Ivanja

Ivanja predstavlja središnji društveni ali i crkveni događaj Vrbnika u kalendarskoj godini, koji se obilježava 24 lipnja. Proslava Ivanje započinje prethodni dan, odnosno 23 lipnja, kada se ujedno i obilježava Dan Općine. Dan Općine obilježava se svečanom sjednicom općinskog vijeća s popratnim kulturnim sadržajem uz prisustvo uvaženih gostiju poput gospodarstvenika, političara i akademika s otoka Krka ali i šire.

Za Ivanju obilježava i izražava se štovanje prema Sv. Ivanu Krstitelju, mučeniku, iz čega proizlazi i naziv crkvice Sv. Ivana Krstitelja uz staro vrbničko groblje koja je izgrađena u njegovu čast.

Proslava Ivanje započinje svečanom pjevanom svetom misom u crkvi Blažene Djevice Marije uz prisustvo brojnih svećenika od kojih većina čak njih 18 ima porijeklo iz Vrbnika. Slavlje se nastavlja na Placi vrbničkog statuta uz nastup VKD Frankopan. Posjetitelji Vrbnika ali i mještani mogu uživati u tradicionalnom plesu uz pogaču i čašu Vrbničke žlahtine.  Proslava Ivanje nastavlja se u večernjim satima na Trgu Škujica gdje gosti Vrbnika mogu uživati u tradicionalnim jelima i delicijama Vrbnika te plesati uz nastup benda (FunBox Bend iz Pule).

Izvor: http://opcina-vrbnik.hr